Επιχειρησιακό Δίκτυο Μετεωρολογικών Σταθμών Ιονίου

Η παρούσα ιστοσελίδα παρέχει σε πραγματικό χρόνο τις ανά λεπτό τιμές  9 βασικών Μετεωρολογικών και Περιβαλλοντικών παραμέτρων που καταγράφονται διαρκώς από 15 σταθμούς κατάλληλα κατανεμημένων στον γεωγραφικό χώρο των Επτανήσων και της Απουλίας (ενώ 25 ακόμα παράμετροι υπολογίζονται δευτερογενώς).

Η κατανομή των σταθμών έχει ως εξής :

ΑΠΟΥΛΙΑ : Otranto (APL-1),  SM Leuca (APL-2),  Lecce (APL-3)

ΚΕΡΚΥΡΑ : Αυλιώτες (CRF-1),  Τεμπλόνι (CRF-2),  Λίμνη Κορισίων (CRF-3),  πόλη Κέρκυρας (CRF-4)

ΠΑΞΟΙ : Αγ. Ισαυρος (PAX-1)     

ΛΕΥΚΑΔΑ : Λιμνοθάλασσα Λευκάδας (LFK-1)

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ : Αντυπάτα Ερισού (KEF-1),  Κηπούρια Παλικής (KEF-2),  Σκάλα Πόρου (KEF-3)

ΖΑΚΥΝΘΟΣ : Αγαλάς (ZKT-1),  Αεροδρόμιο (ZKT-2)*,  Σκινάρι (ZKT-3)*, την πόλη Ζακύνθου (ZKT-4), 

♦ ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ :  (STR-1)*

ΗΛΕΙΑ : Κατάκολο (KTL-1)

Οι υψηλής τεχνολογίας σταθμοί του δικτύου έχουν στην πλειοψηφία τους, αρχιτεκτονική μόνιμου ανεμομετρικού ιστού ύψους 10 m. Οι σταθμοί είναι εγκατεστημένοι σε κατάλληλα επιλεγμένες -και συνήθως απομονωμένες- θέσεις των Επτανήσων ώστε να διασφαλίζεται καλή έκθεση στις επικρατούσες συνθήκες.

Το δίκτυο Μετεωρολογικών σταθμών Ιονίου αρχικά (2007-2010) βασίστηκε σε σταθμούς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην Ζάκυνθο, τις νησίδες Στροφάδες, και Ηλεία, και στην συνέχεια (μεταξύ 2012 και 2014) επεκτάθηκε στα Επτάνησα καθώς και τοποθεσίες της Puglia (στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, με το ακρώνυμο DEMSNIISI / Interreg IV). Από τον 10/2014 δυνάμει σχετικών συμφώνων επιστημονικής συνεργασίας οι σταθμοί Ιονίου έχουν ενταχθεί και στο επιχειρησιακό δίκτυο της ΕΜΥ.

Στην παρούσα φάση το Ελληνικό τμήμα του δικτύου λειτουργεί υπο την επιστημονική και διαχειριστική εποπτεία του Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος, Ενέργειας, και Περιβαλλοντικής Βιολογίας, του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Ιονίου Πανεπιστημίου, στα πλαίσια του έργου “Τρέχουσες Μετεωρολογικές Συνθήκες, Κλιματική Μεταβλητότητα, και Εκτίμηση Κινδύνου Δασικής Πυρκαγιάς στα Επτάνησα” της Πράξης με ακρώνυμο ΛΑΕΡΤΗΣ "Καινοτόμο Επιχειρησιακό Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων". Η διαχειριστική και επιστημονική εποπτεία των εγκαταστάσεων της Puglia ανήκει στην Επαρχία της Puglia στο Πανεπιστήμιο του Salento. 

 

ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (ή … πώς να εξερευνήσετε την ιστοσελίδα)

Η πληροφορία που καταγράφονται από τους σταθμούς του δικτύου διατίθεται σε 3 μορφές :

 

1. ΧΑΡΤΕΣ για κάθε παράμετρο.

Επιλέξτε “Συνθήκες Τώρα” για να δείτε την διαθέσιμη τιμή κάθε παραμέτρου στις θέσεις των σταθμών (προεπιλεγμένη παράμετρος είναι η μέση -ανά λεπτό- ταχύτητα του ανέμου). Δεξιά από τον εμφανιζόμενο χάρτη μπορείτε να επιλέξετε όποια παράμετρο επιθυμείτε ώστε να δείτε τις μετρούμενες τιμές της στο τρέχον λεπτό. Δείτε εδώ ποιές παράμετροι μετρούνται σε κάθε σταθμό.

Επιλέξτε την επιλογή “ΟΛΑ” προκειμένου να έχετε μια κυκλικά επαναλαμβανόμενη παρουσίαση όλων των μετρούμενων παραμέτρων κατά μήκος του Ιονίου.

 

2. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ στοιχεία για κάθε περιοχή.

Οδηγήστε τον δείκτη του ποντικιού σας πάνω από κάθε Ενεργό Σύμβολο Σταθμού προκειμένου να δείτε αναλυτικά όλες τις μετρούμενες παραμέτρους που είναι διαθέσιμες από αυτό τον σταθμό στο τρέχον λεπτό.

 

3. ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ τελευταίου 6-ώρου.

Πατήστε την επιλογή “Κλιματικό Αρχείο” για να δείτε σε γράφημα την μεταβλητότητα του τελευταίου 6-ώρου για όποια μετρούμενη παράμετρο επιθυμείτε από κάθε σταθμό. Ιδιαίτερα χρήσιμη ίσως βρείτε την δυνατότητα σύγκρισης της εξέλιξης της ίδιας παραμέτρου σε δυο διαφορετικές θέσεις, ή δυο διαφορετικών παραμέτρων στην ίδια θέση. Για αυτό εκμεταλευτείτε κατάλληλα την δυνατότητα επιλογής δυο σταθμών και δυο παραμέτρων.

Αφού διαμορφώσετε τον συνδυασμό επιλογών που επιθυμείτε πατήστε κάθε φορά την επιλογή “ΓΡΑΦΗΜΑ” προκειμένου να δείτε την γραφική παράσταση των χρονοσειρών που έχετε επιλέξει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ προκειμένου να έχετε πρόσβαση σε μεγαλύτερη σειρά δεδομένων του Κλιματικού Αρχείου.

 

 

Εκτός των παραπάνω μπορείτε μέσω της επιλογής “Link ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ” να δείτε μια σειρά χρήσιμων συνδέσμων μετάβασης σε ιστότοπους έγκυρων φορέων μέσω των οποίων παρέχονται Προϊόντα Μετεωρολογικής Πρόγνωσης από Μαθηματικά Μοντέλα που περιλαμβάνουν το Ιόνιο.

 

Τέλος μέσω της επιλογής “ΑΡΘΡΑ - Ενημέρωση” μπορείτε να ενημερωθείτε για μια σειρά επιστημονικών άρθρων ή νέων που σχετίζονται με την Ατμοσφαιρική – Κλιματική και Ωκεανογραφική Δυναμική του Ιονίου.