ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΙΟΝΙΟΥ - ΑΠΟΥΛΙΑΣ

Η παρούσα ιστοσελίδα παρέχει σε πραγματικό χρόνο τις ανά λεπτό τιμές  9 βασικών Μετεωρολογικών και Περιβαλλοντικών παραμέτρων που καταγράφονται διαρκώς από 15 σταθμούς κατάλληλα κατανεμημένων στον γεωγραφικό χώρο των Επτανήσων και της Απουλίας (ενώ 25 ακόμα παράμετροι υπολογίζονται δευτερογενώς).

Η κατανομή των σταθμών έχει ως εξής :

ΑΠΟΥΛΙΑ : Otranto (APL-1),  SM Leuca (APL-2),  Lecce (APL-3)

ΚΕΡΚΥΡΑ : Αυλιώτες (CRF-1),  Τεμπλόνι (CRF-2),  Λίμνη Κορισίων (CRF-3),  πόλη Κέρκυρας (CRF-A)

ΠΑΞΟΙ : Αγ. Ισαυρος (PAX-1)     

ΛΕΥΚΑΔΑ : Λιμνοθάλασσα Λευκάδας (LFK-1)

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ : Αντυπάτα Ερισού (KEF-1),  Κηπούρια Παλικής (KEF-2),  Σκάλα Πόρου (KEF-3)

ΖΑΚΥΝΘΟΣ : Αγαλάς (ZKT-1),  Αεροδρόμιο (ZKT-2)*,  Σκινάρι (ZKT-3)*, την πόλη Ζακύνθου (ZKT-A), 

♦ ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ :  (STR-1)*

ΗΛΕΙΑ : Κατάκολο (KTL-1)

Οι υψηλής τεχνολογίας σταθμοί του δικτύου έχουν αρχιτεκτονική μόνιμου ανεμομετρικού ιστού ύψους 10 m, και βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η καλή έκθεση στις επικρατούσες συνθήκες λόγω των κατάλληλα επιλεγμένων θέσεων εγκατάστασης (μακριά απο πόλεις, κατασκευές και άλλα τεχνητά εμπόδια).

Από τον 10/2014 οι σταθμοί έχουν ενταχθεί και στο επιχειρησιακό δίκτυο της ΕΜΥ.

Το δίκτυο σταθμών Ιονίου-Απουλίας αναπτύχθηκε μεταξύ 2012 και 2014 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, με το ακρώνυμο DEMSNIISI / Interreg IV. Οι σταθμοί που στην παραπάνω λίστα σημειώνονται με αστερίσκο έχουν αναπτυχθεί και ενταχθεί στο δίκτυο απο το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ανεξάρτητα απο το έργο DEMSNIISI.

 

ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (ή … πώς να εξερευνήσετε την ιστοσελίδα)

Η πληροφορία που καταγράφονται από τους σταθμούς του δικτύου διατίθεται σε 3 μορφές :

 

1. ΧΑΡΤΕΣ για κάθε παράμετρο.

Επιλέξτε “Συνθήκες Τώρα” για να δείτε την διαθέσιμη τιμή κάθε παραμέτρου στις θέσεις των σταθμών (προεπιλεγμένη παράμετρος είναι η μέση -ανά λεπτό- ταχύτητα του ανέμου). Δεξιά από τον εμφανιζόμενο χάρτη μπορείτε να επιλέξετε όποια παράμετρο επιθυμείτε ώστε να δείτε τις μετρούμενες τιμές της στο τρέχον λεπτό. Δείτε εδώ ποιές παράμετροι μετρούνται σε κάθε σταθμό.

Επιλέξτε την επιλογή “ΟΛΑ” προκειμένου να έχετε μια κυκλικά επαναλαμβανόμενη παρουσίαση όλων των μετρούμενων παραμέτρων κατά μήκος του Ιονίου.

 

2. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ στοιχεία για κάθε περιοχή.

Οδηγήστε τον δείκτη του ποντικιού σας πάνω από κάθε Ενεργό Σύμβολο Σταθμού προκειμένου να δείτε αναλυτικά όλες τις μετρούμενες παραμέτρους που είναι διαθέσιμες από αυτό τον σταθμό στο τρέχον λεπτό.

 

3. ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ τελευταίου 6-ώρου.

Πατήστε την επιλογή “Κλιματικό Αρχείο” για να δείτε σε γράφημα την μεταβλητότητα του τελευταίου 6-ώρου για όποια μετρούμενη παράμετρο επιθυμείτε από κάθε σταθμό. Ιδιαίτερα χρήσιμη ίσως βρείτε την δυνατότητα σύγκρισης της εξέλιξης της ίδιας παραμέτρου σε δυο διαφορετικές θέσεις, ή δυο διαφορετικών παραμέτρων στην ίδια θέση. Για αυτό εκμεταλευτείτε κατάλληλα την δυνατότητα επιλογής δυο σταθμών και δυο παραμέτρων.

Αφού διαμορφώσετε τον συνδυασμό επιλογών που επιθυμείτε πατήστε κάθε φορά την επιλογή “ΓΡΑΦΗΜΑ” προκειμένου να δείτε την γραφική παράσταση των χρονοσειρών που έχετε επιλέξει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ προκειμένου να έχετε πρόσβαση σε μεγαλύτερη σειρά δεδομένων του Κλιματικού Αρχείου.

 

 

Εκτός των παραπάνω μπορείτε μέσω της επιλογής “Link ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ” να δείτε μια σειρά χρήσιμων συνδέσμων μετάβασης σε ιστότοπους έγκυρων φορέων μέσω των οποίων παρέχονται Προϊόντα Μετεωρολογικής Πρόγνωσης από Μαθηματικά Μοντέλα που περιλαμβάνουν το Ιόνιο.

 

Τέλος μέσω της επιλογής “ΑΡΘΡΑ - Ενημέρωση” μπορείτε να ενημερωθείτε για μια σειρά επιστημονικών άρθρων ή νέων που σχετίζονται με την Ατμοσφαιρική – Κλιματική και Ωκεανογραφική Δυναμική του Ιονίου.